Kellemes helyszínen gyógyulhatnak a függőségekkel küzdők

Kényelmes ágy, tiszta fürdőszoba, finom ételek. Mindhárom dolog nagyon fontos szempont, amikor szálláshely bérlésről van szó. Szeretnénk az otthonihoz hasonló környezetben pihenni, tisztálkodni és étkezni, mert ettől érezzük otthon magunkat bárhol a világban.

Ez akkor is így van, ha nyaralunk, munkaügyben utazunk el, vagy egy másik, speciális élethelyzetbe kerülünk akár mi magunk, akár családtagjaink valamelyike.

Például, olyan intézmények is léteznek ilyen otthonos, tiszta, nyugodt és diszkrét környezetben melyekben bentlakásos terápiát tartanak alkohol- és egyéb függőségekkel küzdők számára.

A felepulok.hu weboldal a Felépülők Addiktológiai- és Családsegítő Központ honlapja. 70-75%os hatékonysággal kezelik az alkoholfüggőséget, szakszerű módszereiknek és profi szakembereik munkájának köszönhetően. Munkatársaik közül sokat érintettek a témában, hiszen felépülő alkoholistaként saját tapasztalatokkal vesznek részt a betegek terápiás kezelésében. Az Amerikából származó jól bevált Minnesota modell szerint dolgoznak már több évtizede. Ez bizonyult az alkoholbetegség elleni küzdelem legjobb és leghatékonyabb módjának az elmúlt évtizedekben.

A modell az alkoholizmusra, mint fő állapotra, betegségre tekint, nem, mint egy valamely más probléma tünetére, és ennek megfelelő kezelési módokat is javasol. Nem szabad a függő egyént  korholni, bántani és megszégyeníteni alkoholizmusa miatt, rá, mint beteg, fogyatékossággal küzdő személyre kell tekinteni. Nem szabad eltekinteni a betegség fizikai, mentális és spirituális hatásaitól sem. Ezeknek a tényezőknek az együttes figyelembevételével kell a terápiát folytatni.

A kezelés elsődleges célja, hogy a függő személy belássa, hogy problémája van és hogy segítségre van szüksége. Ezzel a függőséggel lehet tünetmentesen együtt élni, a terápia során erre keresnek módszereket.  A megoldása abban rejlik, hogy meg kell találni a gondolkodásban és életvitelben azokat a pontokat, melyek megváltoztatása sikeresen hozzájárul az absztinens életvitelhez.

Egyéni és családi konzultációra is van lehetőség

Ha valaki érintett a témában és szeretne segítséget kérni, a felepulok.hu oldalon minden szükséges információt megtalál a kezdeti lépésekhez. Telefonszám és e-mail cím is rendelkezésre áll a  kapcsolatfelvételhez.

Az első találkozás alkalmával egy általános állapotfelmérésre kerül sor. Itt megtörténik az alapvető probléma feltérképezése, illetve az, hogy mennyire súlyosak a függőség tünetei. Fontos kitérni arra is, hogy milyen következményei vannak a függőségnek nemcsak egészségügyi, de anyagi, családi vagy akár jogi értelemben véve is. Ezután megszületik a javaslattétel a megoldásra, az erőforrások, lehetőségek és bevonható szövetségesek számbavételével. Ilyen állapotfelmérésre a veszprémi és budapesti helyszíneken van lehetőség, a pontos címet a honlap kapcsolat menüpontja alatt lehet megtalálni.

Nem minden esetben van szükség a bentlakásos 28 napos program elvégzésére. Vannak olyan helyzetek, amikor egyéni konzultáció keretei között valósul meg a terápiás kezelés. Ez az állapotfelmérést követően derül ki, hogy a beteg számára mely módszer a legcélravezetőbb. A konzultációs folyamat egyébként 6-8 alkalomból áll, heti rendszerességgel, megszakítás nélkül. Mivel az alkoholizmus nem egyéni, hanem a családot érintő betegség is, ezért családi konzultációk igénybevételére is van lehetőség.

felepulok.hu

A 28 napos bentlakásos felépülési program pedig azok számára nyújt segítséget, akik rövid tiszta időszakot képesek csak megtartani két ivás között, vagy több napon át is eltart egy-egy szerhasználati szakaszuk. Akik már elvesztették az állásukat vagy családi kapcsolataikat az ivás vagy az egyéb függőség miatt. Mindenki számára van megoldás. A helyszín egy Balaton felvidéki településen, diszkrét, nyugodt, csendes környezetben található.  A szobák kényelmesek, tiszták, világosak. Az itt tartózkodás ideje alatt napi háromszori étkezés, svédasztalos reggeli, meleg, étlapról választott ebéd és vacsora várja a lakókat. Mint egy kellemes szálláshelyen.