Már a szálláson elkezdtük nézegetni a napelemes rendszereket online

Nem mondom, hogy nem sikerült jól a legutóbbi belföldi nyaralásunk, de kicsit más volt, mint a megszokott. Amióta felújítjuk a szülői házat, azóta nem tudunk teljesen elszakadni ettől a témától, és megmondom őszintén, hogy útközben és a szálláson is folyton ötleteket gyűjtöttünk – az ingatlanok immáron kívül-belül inspirációs forrást jelentenek számunkra. Valahol már várom, hogy vége legyen az egésznek, hiszen néha magamat is idegesítem – érzem, hogy teljesen beszűkült a tudatunk erre az egészre, és ezt más sem bizonyítja jobban, mint amit a legutóbbi szállásunkon leműveltünk. A szállodának nagyon szép volt az étterme, és szinte majdnem összevesztünk a férjemmel, hogy megint megváltoztattam az álláspontomat azzal kapcsolatban, hogy milyen szín domináljon majd az étkezőben.

De volt egy valami, amiben a kezdetektől egyetértettünk, és egyikünk sem akarta megváltoztatni a döntését: a fűtési rendszer. Viszont ehhez azt is tudtuk, hogy jól ki kell találni az áramellátással kapcsolatos dolgokat is, hacsak nem akarjuk a hatalmas számlákat fizetni.

A szállásunk mesés volt egyébként, all inclusive ellátásra és wellnessre is befizettünk, szóval nem mondom, hogy kicsit se pihentük ki magunkat, csak a fejünket volt nehéz közben kikapcsolni, bár azt hiszem, a masszázsnál valamelyest sikerült.

Útközben egyébként nem egy napelemes otthont láttunk a kocsiból, így ahogy a szálláshelyre értünk, ott motoszkált az agyunkban továbbra is, hogy bár lehetséges, hogy ez egy nagyobb volumenű befektetés a többi mellé, de hosszabb távon mégis megtérülne, főként az elektromos fűtés mellett.

Így történt, hogy végül nem bírtuk ki, és a tabletemről rákerestünk arra, mit érdemes tudni a napelemes rendszerekről így 2022-ben, mire érdemes figyelni, ha ebben gondolkodunk. A tájékozódásban nagy segítségünkre volt egy szuper weboldal, a napelemrendszer.info, ahol megannyi okosságot gyűjtöttek össze a napelemes rendszerekkel kapcsolatban. Tudtad például, hogy náluk ingyenesen igényelhetsz helyszíni felmérést? De erről majd később még bővebben írok! Elsőként a Gyakran Ismételt Kérdések felületét néztük meg, mert azt gondoltuk, ott a tipikus kérdésekre rövid, lényegre törő válaszokat fogunk találni, és így is lett. Aztán olvastunk a Tesla és a Sharp napelemekről is, ugyan mindkét világmárka kifejezetten ismert volt részünkről, azzal nem voltunk tisztában, hogy napelemeket is gyártanak, azzal pedig végképp nem, hogy milyeneket, szóval ez is nagyon hasznosnak bizonyuló menüpont volt.

Aztán egy kicsit elvesztünk a kW-ok témakörében, ugyanis egy laikus számára szerintem általában egyáltalán nem világos sem elsőre, sem másodjára, hogy mégis mekkora kW-tal kalkuláljon a saját otthonát illetően. Pedig a napelem beszerelés műveletének egyik legfontosabb része az, hogy kellőképpen megfontoltan válasszuk meg azt, milyen teljesítményű rendszerre is van szükségünk hosszútávon, illetve mennyire reális az például, hogy a későbbiekben még bővíteni is tervezzük azt. Az oldalon a kW-ok szerint találhatunk egyfajta kalkulációt, körülbelüli minimum és maximum összeget, amivel számolni érdemes az adott teljesítménykor, de a pontos összeg sok egyéb dolog hozadéka, például az adott időszakban aktuális euró árfolyam, valamint az eszközök pontos típusa, ára is befolyásolja a végösszeget. Az oldal 3 kW-ostól a 20 kW-osig tesz említést a napelemes rendszerekről, ebből is látszik, hogy sokféle lehetőség áll a rendelkezésünkre. Ezeknek az összege pedig a pármillió forinttól egészen a 7-10 millió forintos árakig mozognak – de fontos hozzátenni, hogy pusztán a kisebb ár miatt nem tanácsos alacsonyabb kW-os rendszer kiépíteni, mert ha otthonunknak nagyobb az áramigénye, akkor nem fogja fedezni azt. De az ilyen részletkérdésekben már eligazítanak a szakértők, bátran fordulhatunk hozzájuk bármilyen kérdéssel. A helyszíni szemle pedig egyébként is sok dolgot dönt el, ha az adott terület megfelelő a napelem beszerelésére, csak akkor indul el a valódi munka. A felmérés során kiderül, hogy kedvező-e a tető dőlésszöge és hogy el fogja-e bírni a napelemes rendszer súlyát a tető, azaz elég stabil-e. A többi kérdés inkább a környezetet érinti és magát az ingatlant, például a fekvést, és a lehetséges árnyékoló tényezőket kell megvizsgálni.

Ha szívesen tartanál már a napelem beszerelésnél, akkor ne késlekedj, és használd a napelemrendszer.info oldalon található űrlapot a kapcsolatfelvételre, ajánlatkérésre! Ez egy igazán fenntartható megoldás, mondhatnám azt is, hogy befektetés a jövőbe saját magunk és a környezetünk érdekében. Nem mellesleg nem hangzik kifejezetten jól, hogy a háztartásunk megtermeli magának a szükséges áramot? Ha ilyen fokú függetlenségre vágysz, keresd fel az oldalt még ma, én csak ajánlani tudom a napelemrendszer.info oldalát! Mióta eldöntöttük, hogy mi is napelemes rendszer tulajdonosok leszünk, én tényleg másra sem tudok gondolni – remélem, hogy más is legalább fele ilyen érdeklődő lesz a téma iránt, mint én…