Mekkora a legnagyobb aluminium edény a piacon?

Nyaralás közben, mikor sikerül teljesen kikapcsolni és elengedni magamat, akkor olyan furcsa dolgok szoktak eszembe jutni, amik a normál hétköznapokban még véletlenül sem. Például az, hogy egy szálloda konyhájában milyen munka zajlik? Hogyan vannak felosztva a műveletek, hogy minden a megfelelő időben elkészüljön és hogy ekkora ember mennyiségre mégis mekkora a legnagyobb aluminium edény, amit használniuk kell? Ugye, hogy teljesen értelmetlen kérdések ezek egy hétköznapi ember számára? De mégis, olyan érdekesnek tartom, hogy szívesen írok erről néhány gondolatot, ez amolyan írásos “hogyan készült” történet lesz. Legalábbis annak indul.

Szállodák között is óriás különbség lehet, hiszen vannak butique hotelek, ahol inkább egy maréknyi embert szolgálnak ki exkluzív körülmények között és vannak olyan hotelek, amelyek a mennyiségi vendégfogadásra specializálódtak. Én azt gondolom, hogy mindkettő esetében nagy a kaland, ami egy-egy estén, vagy délutánon a konyhán zajlik. Érdekességképp utána néztem, hogy tényleg mik azok az óriási edények, amelyeket ilyen körülmények között használhatnak normál esetben. Így például több olyan aluminium edény is van, amit akár 155 L-ig meg lehet rendelni. Gondoljatok bele, 155 liter az másfél hektoliter, az már egy korrekt boroshordó is lehetne!

Az információim forrása egyébként a hunniakristaly.hu, amely egy nagy ellátója a vendéglátósoknak és mindenkinek, aki élelmezéssel foglalkozik akár “menzai” keretek között, akár mondjuk egy hotelben. Itt kerestem rá a különböző aluminium edényekre, amelyek többféle szériában kaphatók. Például van a 2200-as széria, amelynek egyértelműen a legjobb ára van. Ehhez 10 év garancia cseregarancia jár, hiszen rozsdamentes acél lévén nem igazán lenne szabad tönkremennie – legalábbis a rendeltetésszerű használat esetén. Nyilván vannak olyan esetek, ha valami nem ildomos dolgot főznénk ki abban az edényben, akkor előfordulhat korábbi tönkremenetel. Ebből a típusból vannak magasabb és alacsonyabb kivitelek, tehát pörköltözni, vagy épp levest főzni, netán egy ragut elkészíteni is van lehetőség bármelyikben. A méret is széles skálán változik, mert a 9 literes űrtartamtól a 100 literesig minden van. Természetesen fedőt is lehet kérni ezekhez, a kiviteleket illetően vannak gyorsforralók, lábasok, és fazekak.

Érdekesség az, amit én nem is tudtam, hogy még az ilyen hétköznapinak tűnő dolgokhoz is sokszor külön főzőt használnak. Ilyen aluminium edény például a spárgafőző edény. De vannak más egyszerűbb betétek, amiket csak a meglévő edényekbe kell beletenni és már mehet is a csontfőzés, vagy a különféle méretű tésztáknak az elkészítése. Ezt a hunniakristaly.hu-n sokkal jobban leírják, mint ahogyan most én elmondtam, de így legalább már nagyvonalakban érthető, hogy mi érhető el náluk. Ha viszont valaki nem tipikus aluminium edény után kutat, hanem valami különlegességet keres, akkor a bambusz pároló edény, amiben mindenféle keleti finomságokat szoktak készíteni, biztosan ínyére lesz.

Szóval ilyesmi gondolataim voltak a szállodai étkezést követően, de a hunniakristaly.hu-n viszonylag hamar választ kaptam a még fel nem tett kérdéseimre is. Az aluminium edény és rozsdamentes edények témakörében úgy érzem, hogy verhetetlen, úgyhogy aki komolyan a szakmában tevékenykedik, az biztos, hogy innen szerzi be a szükséges dolgait.

aluminium edény