Most már igazán alapítok egy céget!

Viszonylag sokat utazok, azonban nagyon ritkán szállok meg hotelben. Ha valamiért mégis fizetett szálláshelyet választok, mindig történik valami, ami tönkreteszi a zavartalan pihenést-élő példa vagyok a murphy-törvény létezésére. Akkor is majdnem így alakult, amikor a múlt héten megszálltam egy hotelben a Balaton mellett. Éppen egy munkahelyi útról vezettem hazafelé, és annyira fáradt voltam, hogy muszáj volt megállnom egy éjszakára. Arra gondoltam, hogy legalább kikapcsolódok egy kicsit, hiszen igazán rám férne. Sajnos azonban hiába voltam gyönyörű környezetben, kényelmes szobában, a “magyar tenger” mellett, mégsem tudtam lazítani. Nem hagytak nyugodni a gondolataim. Már egy jó ideje nagyon elégedetlen voltam a munkahelyemmel. Ez a mostani utazás is megerősített abban, hogy váltanom kellene: nem szerettem sem a közösséget, sem a vezetőséget, és sok téren nem értettem egyet a cég működésével.

Nem ez volt az első alkalom, hogy arra gondoltam, alapítanom kellene egy önálló céget. Eddig sosem mertem belekezdeni, mert attól féltem, nem tudok hozzá eleget, biztosan el fogom rontani, hiszen még azt sem tudom, hogy hogyan kell céget alapítani, nem hogy azután vezetni…most azonban elérkezettnek láttam az időt arra, hogy komolyabban utánanézzek. Keresni kezdtem a laptopomon, és egy grossoffice.hu nevű weboldalt találtam.

Az aggodalmam egy kicsit enyhült, mert a honlap egyáltalán nem tűnt olyan bonyolultnak, mint képzeltem. A kezdőoldalon rögtön a leggyakoribb hibák ismertetésével találkoztam. Ha olyan komoly dologba szeretnénk belevágni, mint a cégalapítás, nem árt tisztában lenni azzal, hogy mit ne csináljunk. Fontos például, hogy legyen ügyvédünk, mivel az alapítás során ügyvéd előtt kell bemutatnunk -többek között- érvényes személyes iratainkat. Éppen ezért nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy időben ellenőrizzük okmányaink lejárati idejét. Mielőtt azon is aggódni kezdtem volna, hogy honnan szerezhetnék ügyvédet, és hogyan győződhetnék meg arról, hogy megbízható, észrevettem hogy a grossoffice.hu-n ezzel kapcsolatban is tudnak segíteni nekünk.

Amikor kiválasztjuk a leendő cégünk nevét, ügyelni kell arra, hogy legalább három karakterrel térjen el a már meglévő cégnevektől. Ezt szinte teljesen lehetetlen pontosan ellenőrizni, ezért ha tehetjük, ajánlott minél hosszabb nevet választani. Ezáltal több esélyünk van arra, hogy el fogják fogadni. A cég alapítás -és minden más tevékenység- esetében az emberek szeretnek spórolni, ahol csak lehet. Azt azonban nem jól tesszük, ha az ügyvéden vagy a könyvelőn próbálunk pénzt megtakarítani. A cégalapítás további fontos feltétele, hogy legyen jogszerű székhelyünk.

Szerencsére a grossoffice.hu-n székhelyszolgáltatás is elérhető. Ennek lényege, hogy a székelyszolgáltató irodák egyikében üzleti címet biztosítanak számunkra, valamint cégünk nevét cégtáblára helyezik. (A cégtáblán feltüntetett cégnév szintén a cégalapításhoz szükséges alapvető elvárás.) A székhelyszolgáltatás során nyújtott szolgáltatások között lényeges még az üzleti címre érkező postai küldemények kezelése és tárolása, valamint elektronikus archiválása. A cégünk hivatalos adatait természetesen bizalmasan kezelik.

Arra is figyelmes lettem, hogy a weboldalról elérhető egy blog számos hasznos cikkel. Ezeket olvasva egyre inkább fellelkesedtem. A honlap és a blog szövegei egyaránt közérthetőek és érdekesek. Amikor megérkeztem a szállásra, még frusztrált és aggodalmas voltam, azonban ez az aggodalom hamarosan izgalommá vált. Sok hasznos információhoz jutottam a grossoffice.hu segítségével, és egyre inkább bizalommal gondoltam a jövőbeni cégemre. Azt hiszem most már tényleg elérkezett az idő ahhoz, hogy belekezdjek egy saját cég létrehozásába, amelynek során biztos, hogy erre a weboldalra fogok támaszkodni.